Tijdens het Gooi Bevrijd kunt u niet alleen genieten van historische voertuigen en motorfietsen. We mochten al eerder diverse vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog verwelkomen.. Dus hou het luchtruim in de gaten!!!!

Hieronder vindt u informatie van de Spitfire MK IX en de AT-A6 Texan.

 

SPITFIRE Mk.IX (PH-OUQ)

De legendarische Spitfire is zonder twijfel één van de mooiste schroefjagers uit de Tweede Wereldoorlog geweest. Hoewel de Nederlandse Spitfires afgeknotte vleugeltips hadden in plaats van de elegante elliptische vleugelvorm, zijn het de fraaie lijnen van het eenpersoons jachtvliegtuig die het hart van elke luchtvaart enthousiast sneller doet kloppen. Al in 1934 werd de Spitfire ontworpen door R.J. Mittchell. Een geniaal vliegtuigconstructeur die helaas in 1937 op 42-jarige leeftijd overleed. Het prototype maakte zijn eerste vlucht in 1936 en was uitgerust met een Merlin motor van 990 pk en een tweebladige propeller. Onze Mk.IX heeft een Rolls Royce Packard Merlin 224 motor met 1720 pk en een vierbladige propeller. In totaal zijn er 20.351 Spitfires gebouwd. Alle 56 Spitfires die de Nederlandse luchtmacht heeft gehad waren van het type Mark IX.

De SKHV Spit is gebouwd in 1943 en heeft meegevochten tijdens D-day. In 1946 werd het 322 Jachtvliegtuig Afdeling (322 JaVA) opgericht welke in 1947 werd omgedoopt tot het 322 squadron waar onze Spit vloog als H-25. Na terugkomst uit Indonesië, werd in 1951 het 322 actief als "maandvlieg-squadron". In die periode werd de H-registratie vervangen door de squadron-code van het 322 (3W) gevolgd door een code, oftewel 3W-17. In 1953 kwam er een eind aan de militaire loopbaan van een legendarisch vliegtuig. Het merendeel van de Spitfires is treurig aan het eind gekomen door plundering door souvenirjagers, schroothandelaren en opgestookt ten behoeve van brandweeroefeningen.

 

 

 

 

 

De N13FY AT-6A Texan:

Al vanaf 1961 is de kist hier gebaseerd, eerst als PH-NKD. Toen werd het toestel gebuikt voor luchtschrijven door het bedrijf Skylight van Wim Daams. De Kist is in 1993 in het Amerikaanse register terecht gekomen nadat de toenmalige eigenaar heibel kreeg met de toenmalige RLD (Rijks Luchtvaart Dienst) over de inschrijving van het toestel in Nederland. Daarop werd het N13FY, waarbij FY staat voor “Fuck You”, een spreekwoordelijke middelvinger naar de autoriteiten.

De huidige eigenaar heeft de Texan volledig gerestaureerd en van een Amerikaans kleurenschema voorzien, daarnaast ook een groot liefhebber van WW2 materieel en heeft Het Gooi Bevrijd al meerdere malen "Luchtondersteuning" gegeven.

 • Lengte: 8,80 m
 • Spanwijdte: 12,8 m
 • Topsnelheid: 340 km/h
 • Startmassa: 2540 kilo

Foto's met dank aan Berend Jan Floor van Air Online.nl

 

 

   

   

  Hier vliegt de Texan naast een Spitfire Supermarine Spitfire Mk.26B "High Lady" welke eigendom is van Stichting Project Spitfire van oprichters Jeroen vd Berg en Ferry Herfst.

  Uiteraard met een heel leger aan mensen aan hun zijde om dit project goed  af te ronden en nog belangrijker: vliegend te houden! Lees hier meer over op hun meer dan schitterende website : https://www.projectspitfire.nl


  Met een beetje geluk is deze schitterende "High Lady" te bewonderen tijdens Het Gooi Bevrijd 2022!

   
   
   
  E-mailen
  Instagram