Onderduik-hut "Het Duikje"

 

In het voorjaar van '43 wordt in de bossen van Lage Vuursche door "het Vuursche Verzet" een onderduik-hut gebouwd in een jong dennenbos. Waar de hut precies stond is niet bekend,  maar het moet vlakbij het voormalige klooster geweest zijn. Dat klooster is er nog, het is nu een verpleegtehuis (Verpleegtehuis Sint Elizabeth). Bij dit klooster was een "pomphuisje" en vanaf dat huisje liep een elektriciteitskabel naar de hut. Vanaf dat pomphuisje kan het dus nooit ver geweest zijn. Het pomphuisje is er nog, en het staat aan de rand van het terrein van het klooster. Daarachter begint het bos. Daar moet het, een meter of zestig vanaf het hek, dus ergens geweest zijn.

Het biedt niet alleen onderdak aan een wisselende groep verzetsmensen maar ook aan twee bemanningsleden van een geallieerde bommenwerper en een Joodse jongeman. Nadat blijkt dat er steeds meer animo is voor het onderduikadres, wordt Het Duikje "verbouwd" van 7 naar zestien vierkante meter waarna het plaats biedt voor 10 vaste of tijdelijke bewoners.

Er zit een provisorische keuken in en een slaap gedeelte. Er staat een lange tafel met drie banken op de houten vloer. Twee kasten bieden onderdak aan de bibliotheek en een radio.  Buiten staat een verplaatsbare latrine en kuilen voor de fietsen.

De rector en moeder-overste van het aangrenzende klooster zorgen voor elektriciteit, voedsel en water. Zelfs Staatsbosbeheer zat in het complot; zij belooft, zolang de oorlog duurt, dat het bosje waar de hut staat te mijden. De meeste bewoners van Lage Vuursche hebben geen idee wat er zich afspeelt in het bos.......

 

De bovenstaande informatie komt onder andere uit een artikel van Eddie de Paepe welke te vinden is in het boek "Over Leven Herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945  in Gooi, Eemland en Vechtstreek" . In dit  boek vindt u , naast het adembenemende vervolg van het bovenstaande artikel, schitterende foto's en andere verhalen uit de Gooi en Vechtstreek tijdens de oorlog.



Hieronder vindt u materiaal welke is aangeboden door de heer Wim Velthuizen uit Baarn. De heer Velthuizen heeft in 2017 contact met ons op genomen om dit unieke materiaal betreffende Het Duikje te delen.

 

 

 







 
 
 
E-mailen
Instagram