Het Gooi Bevrijd, 1945 – 2022          (77 jaar Vrijheid)


Sinds 1945 mogen wij in Nederland weer leven in Vrijheid.
Een herwonnen Vrijheid, wel te verstaan.
Een herwonnen Vrijheid die duur betaald is geworden.
Een herwonnen Vrijheid waar we nog elke dag van profiteren, echter een herwonnen Vrijheid die helaas niet meer vanzelfsprekend is.


Hier in de Gooi -en Vechtstreek proberen we als organisatie Het Gooi Bevrijd, al een paar jaar deze Vrijheid te benadrukken middels de organisatie van een Bevrijdingsevenement.
Tijdens dit evenement herdenken we en vieren we met de inwoners van alle gemeenten in deze regio (jong en oud) onze herwonnen Vrijheid,

waarbij we de aanwezigheid van diè mannen en vrouwen die er toen bij waren, willen benadrukken.
Zij die gevochten hebben, verzet hebben geboden, en overleefd hebben.
Wij herdenken gezamenlijk hun kameraden en familie.

En we staan stil bij de offers die daarbij zijn gebracht………..
Op 4 mei j.l. hebben wij gelukkig weer, na 2 jaar van annuleringen en doorlopende kosten, en wederom in het bijzijn van enkele Tweede Wereldoorlog veteranen (en hun familie) uit de Verenigde Staten en Groot Brittannië, mogen herdenken waar zij voor gevochten hebben...In Bussum, bij het monument ter herinnering aan 11 gevallen plaatselijke verzetsstrijders, in de middag.


En ’s avonds in Blaricum, bij het WW II-monument in het dorp, tijdens de Nationale Herdenking.

Of het nou door de aanwezigheid van “onze” veteranen kwam, of doordat het verleden momenteel weer heel actueel is vanwege de huidige crises in de wereld,

feit is dat beide herdenkingen zeer druk bezocht werden,

en dat er veel tijd werd ingeruimd door de burgemeesters en aanwezigen voor gesprekken met de ooggetuigen van toen………….


Na een goede nachtrust begon 5 mei met het vieren van onze bevrijding, en tevens het startschot voor een paar zeer intensieve dagen voor de veteranen.

En wat hebben ze genoten. En wat zijn we er weer “met zijn allen” in geslaagd om de heren een indrukwekkend verblijf aan te bieden hier in de regio,

en dat zij huiswaarts konden keren met meer dan een koffer vol aan prachtige herinneringen.


Helaas is een dergelijke organisatie niet mogelijk zonder  ondersteuning (zowel materieel als financieel) vanuit de maatschappij.
En wat waren (en zijn)  wij dan ook bijzonder verheugd met het bericht vanuit het V-fonds, om onze organisatie dit jaar financieel te ondersteunen.
Zonder deze bijdrage was het simpelweg niet mogelijk geweest om e.e.a. in de huidige vorm te organiseren en aan te bieden.
Waarvoor niet alleen onze dank !


De Dankbaarheid van de veteranen (en ook het enthousiasme van het talrijke publiek) komen prachtig tot uiting in de door een Britse filmproducent spontaan gemaakte “small documentary” en onderstaande compilatie gemaakt door onszelf,

met behulp van de talrijke foto’s en filmpjes die ons zijn toegezonden door toeschouwers en bezoekers,


Het plezier van de veteranen, de interactie met het publiek (jong & oud), het Liberation Ball, de Britse live-vertolkers van Vera Lynn, Glenn Miller, George Formby, the Andrew Sisters e.a., de “courtesy-cars met privé chauffeurs”, ons korps van Vrijwilligers, het hotelpersoneel, de krantenberichten en live verslagleggingen van Gooi TV, het weer, en ongetwijfeld zaken die ik vergeet….., alle ingrediënten waren dan ook aanwezig om de laatste vertegenwoordigers van deze “Greatest Generation” een onvergetelijk verblijf aan te bieden.


Namens Stichting Het Gooi Bevrijd, en “onze” veteranen, onze hartelijke dank voor de verleende steun.


Met vriendelijke groet,


Willem Braam
Organisatie Het Gooi Bevrijd

 

 
 
 
E-mailen
Instagram